Bolid F1 F2003-GA Michaela Schumachera sprzedany za blisko 15 mln dolarów

Ferrari F2003-GA, w którym Michael Schumacher zdobył swój szósty mistrzowski tytuł w klasyfikacji kierowców F1, jest najdroższym jednomiejscowym samochodem w historii po wylicytowaniu niewiarygodnej kwoty 14 630 000 dolarów na aukcji organizowanej przez RM Sotheby’s.

Cena ta jest prawie dwukrotnie wyższa od poprzedniego rekordu wynoszącego 7 504 000 dolarów ustanowionego w 2017 roku przez Ferrari F2001, którym również jeździł legendarny Michael Schumacher. Jest również znacznie powyżej pierwotnych szacunków rzeczoznawców RM Sotheby’s, którzy oszacowali, że w drodze licytacji w dniu 9 listopada pojazd zostanie sprzedany za kwotę od 7,5 mln dolarów do 9,5 mln dolarów.

Jak można się spodziewać po pojeździe wartym 14,6 mln dolarów, Ferrari F2003-GA było utrzymywane w nieskazitelnym stanie i jest gotowe do jazdy na torze. Samochód wyścigowy został niedawno wystawiony na próbę przez Micka Schumachera, który miał szczęście prowadzić jeden z najbardziej kultowych jednomiejscowych samochodów w całej historii Formuły 1.

Jednomiejscowy bolid F1 z numerem podwozia 229 został zaprojektowany przez Rory’ego Byrne’a i Rossa Brawna jako ewolucja modelu F2002, który dominował w poprzednim sezonie. Inicjały GA w nazwie kodowej zostały dodane, aby uhonorować szefa Fiata – Gianniego Agnellego – który zmarł w tym samym roku. 3-litrowy silnik V10 został w 2022 roku przebudowany w ramach programu Ferrari Formula 1 Clienti. Wytwarza aż 930 KM i kręci się do 19 000 obr./min.

Pomimo mocnej konkurencji Schumacher zdołał zapewnić sobie mistrzostwo w 2003 roku, pokonując Kimiego Raikkonena z przewagą zaledwie 2 punktów. Niemiecki kierowca triumfował w pięciu wyścigach Grand Prix: Hiszpania, Austria, Kanada, Włochy, USA. Stawał na podium w kolejnych dwóch – w Monako i Francji.

Arthur Leclerc awansował do Formuły 2
Niewiarygodna kolekcja modeli Ferrari, Lamborghini, Lanciii i Bugatti trafi na aukcję