„Ostatniego” Aventadora Ultimae dostarczono do klienta

Ostatnie niezelektryfikowane, napędzane jednostką V12 Lamborghini trafiło do swojego nowego właściciela. Pojazd powstał przy współpracy z artystką Krista Kim i Steve’em Aokim, po czym trafił na aukcję w kwietniu 2022 roku

Ponadto zwycięzca aukcji miał okazję poznać osobiście wspomnianych dwoje artystów podczas oficjalnej ceremonii przekazania pojazdu. Więcej na temat samego auta opowiedziała Kim:

Ten Aventador to legenda, to pierwszy fizyczno-cyfrowy supersamochód! W moim śnie o Lamborghini NFT wyobrażam sobie medytację przed wysublimowanym zachodem słońca na Marsie ze Steve’em, gdy on przekształca dźwięk silnika w medytacyjne wibracje. Nie mogłabym być bardziej podekscytowana możliwością wprowadzenia tej wizji w życie w fizycznym samochodzie & NFT.

Kilka słów od siebie dodał Aoki:

To ostateczne skrzyżowanie – gdzie świat fizyczny, sztuka cyfrowa i muzyka łączą się w jedno. Każdy element tego samochodu jest celowy. Naprawdę ma swoją własną historię, dlatego chciałem, aby mój utwór muzyczny odzwierciedlał jego uduchowioną energię – klimat, ducha i moc.

Egzemplarz sprzedany na aukcji w kwietniu jest określany przez Lamborghini jako ostatni Aventador LP 780-4 Ultimae Coupe, chociaż produkcja tego modelu została wznowiona po zatonięciu transportowca Felicity Ace i utracie 15 samochodów.

W rzeczywistości ostatni Aventador LP 780-4 Ultimae (w nadwoziu Roadster) został dostarczony w październiku. Jego nadwozie zdobi niebieski lakier Azzuro Flake i swoim wyglądem nawiązuje do Miury powstałej w 1968 roku.

Aventador LP 780-4 Ultimae jest napędzany 6,5-litrowym silnikiem V12, który kręci się do 8700 obr./min i wytwarza 780 KM oraz 720 Nm maksymalnego momentu obrotowego. Auto osiąga prędkość maksymalną 335 km/h.

Następca Aventadora ma zostać pokazany pod koniec marca 2022 roku. I już cieszy się ogromną popularnością wśród klientów, którzy złożyli ponad 3000 zamówień

Leclerc z wicemistrzostwem. Scuderia Ferrari z drugim miejscem w klasyfikacji konstruktorów
Elektryczny Fiat 500e powróci do USA w 2024