Nowy Abarth Pulse na torze w brazylijskim F4 jako oficjalny samochód bezpieczeństwa

Crossover marki Abarth stał się samochodem bezpieczeństwa od drugiej rundy brazylijskiej serii F4 Powered by Abarth, aprobowanej przez FIA.

Włoski samochód opracowany z myślą o rynku brazylijskim zadebiutował w nowej roli na torze Interlagos w dniu 30 lipca. Pulse jest przełomowym modelem w całej historii, bowiem to pierwszy crossover sygnowanym przez Abartha. Sam znaczek nie trafił tu na wyrost – auto dysponuje wieloma dedykowanymi elementami, mającymi na celu poprawę osiągów. Ze startu zatrzymanego do 100 km/h rozpędza się w mniej niż 8 sekund i na dostatecznie długim odcinku potrafi osiągnąć 210 km/h.

Po krótkiej letniej przerwie seria F4 Powered by Abarth powróci na szkocki tor Knockhill. Po pierwszych 5 rundach Alex Dunne nadal prowadzi w tabeli. W rywalizacji bierze udział 16 bolidów Tatus F4 T421 napędzanych 180-konnym silnikiem Abarth T-Jet 1.4.

W 2021 roku Fiat prosił internautów o pomoc w wybraniu nazwy dla nowego crossovera. W grze były wtdy 3 propozycje: Tuo, Domo i Pulse. Ostatecznie zwyciężyła ta ostatnia nazwa.

Lamborghini wierzy, że alternatywą dla aut elektrycznych są paliwa syntetyczne
Oto gokart z nadwoziem ikonicznego Ferrari 40

1 Comment

1. Michał