Szef Alfy Romeo potwierdził: w pierwszej połowie 2023 roku pokazany zostanie samochód sportowy

Na łamach serwisu alfisticrew wybrzmiała informacja o tym, że szef Alfy Romeo potwierdził debiut samochodu sportowego w pierwszym kwartale 2023 roku. Pojazd miałby bazować na Maserati MC20 i oddawać hołd 33 Stradale.

Nie wiadomo czy pojazd będzie napędzany jednostką spalinowa, w pełni elektryczną czy też korzystać z układu hybrydowego. W przypadku zastosowania tradycyjnego silnika spalinowego eksperci sugerują jego centralne umiejscowienie oraz wykorzystanie na szeroką skalę lekkich komponentów z włókna węglowego. Niewykluczone, że rzeczony samochód miałby powstać w niewielkiej, limitowanej serii.

Pod względem wizualnym można spodziewać się ewolucji w stosunku do języka stylistycznego, z którego korzysta m.in. Tonale oraz Stelvio i Giulia po najświeższym liftingu. Wiele elementów designerskich mogłoby nawiązywać do modeli z przeszłości, szczególnie do 33 Stradale

Z kolei w wywiadzie z brytyjskim magazynem Autocar szef Alfy Romeo – Jean-Philippe Imparato – potwierdził część pogłosek:

Kiedy odwiedzasz muzeum w Arese widzisz tak wiele pomysłów z naszej przeszłości. Tak, pracujemy nad serią limitowaną dla Alfy Romeo. Nowy pojazd nie byłby przeznaczony wyłącznie do użytku torowego – mógłby być użytkowany na drogach publicznych. Miałby być ikoniczny, wyróżniać się pociągającą stylistyką i od razu kojarzyłby się z marką Alfa Romeo już na pierwszy rzut oka. Jesteśmy obecnie w trakcie prac. Jeszcze nie wiemy, jak będzie pozycjonowany ten pojazd. Mamy wielu fanów, którzy właśnie proszą o coś specjalnego. Postaramy się dać im odpowiedź w marcu 2023 roku.

„Trust is gained” – drugi odcinek serii „Beyond the Visible” jest już dostępny
Stellantis ze wzrostem o 29% w trzecim kwartale

1 Comment

1. Alfisti nr1